Tiden när en nära anhörig nyligen har gått bort kan vara mycket svår. Utöver sorgen behöver man också hantera praktiska göromål kring begravningen. Många väljer att ta en begravningsbyrå till hjälp, i mer eller mindre utsträckning. Om man så vill, så kan en begravningsbyrå hjälpa till från början, till slut. Det här lämnar utrymme att sörja och att minnas den som har gått bort. I ett sådant läge kan det vara behövligt att lämpa över delar av de praktiska uppgifterna på någon annan, någon med mycket erfarenhet av just det.
Ett beslut som man behöver ta inför en begravning, är huruvida den ska ske med kista eller urna. Många gånger baserar man beslutet på vad den avlidne själv skulle ha önskat. Om det inte finns några direkta önskemål kan en nära anhörig göra en bedömning, på vad denne tror att den avlidne hade velat.
Måste vara nedbrytbar – i vissa fall
En urna måste vara tillverkat av ett material som är ”lätt förgängligt”. Det här innebär att det måste vara biologiskt nedbrytbart som jorden hos en begravningsbyrå. Tar du hjälp av en begravningsbyrå kan du känna dig trygg med att du får en urna i rätt material. Om du köper på egen hand är det här något som man måste känna till.
Men, det här gäller inte om den urnsättningen ska ske i kolumbarium eller urnmur. Då gäller det motsatta – att urnan måste vara tillverkad av ett material som inte är nedbrytbart.
Enkel urna – eller urna av finare slag?
Om du pratar med en begravningsbyrå kommer de troligtvis säga att urnan kan vara av ett enklare slag, givet att ceremonin hålls före kremeringen och att själva gravsättningen ska ske senare. Om den däremot ska vara med vid begravningsceremonin, så är det lite viktigare hur den ser ut. De flesta väljer en finare urna i det fallet. Prata med din begravningsbyrå om detta, så får du hjälp. Inte bara med vilken urna du ska köpa, utan även hur själva ceremonin ska utformas, och motorsport på casino.
Vart ska askan spridas?
Ska du sprida askan i havet? Eller någon annanstans? Om du funderar på det förstnämnda alternativet, så finns det särskilda urnor för detta. De kallas för sjösättningsurnor och är gjorda av ett material som löses upp i vatten. Innan du sprider askan, oavsett om det är i havet eller naturen, behöver du ansöka om tillstånd för detta hos Länsstyrelsen.
Form och färg
Det finns en rad olika varianter av urnor på marknaden idag, och de kan utformas på ett stort antal olika sätt. Det finns urnor som har helt andra former än de traditionella, och många väljer just dessa modeller.
Också bra att känna till är att det finns stora möjligheter att anpassa urnan så att den motsvarar den avlidnes personlighet. Det här är något som många väljer att göra för att hedra den som har gått bort. Det är dock inte heller ovanligt att man helt enkelt väljer den urna man själv tycker är allra vackrast. Är man osäker i beslutet kan man tala med en begravningsbyrå för hjälp.