Planeringstips inför köksrenovering

Ett nytt kök ska det bli – men hur ska det se ut och vilka funktioner önskas? Börja alltid med gedigen planering innan en köksrenovering startas igång. Det är en relativt stor investering och generellt blir det dyrt att bygga om i det fall man inte blir nöjd. Här bjuder vi på fem konkreta planeringstips.

  1. Krävs köksrenovering eller finns andra alternativ?

Det är lätt att utgå ifrån att köket behöver renoveras till fullo när skåpen är slitna, bristen på förvaring irriterar och det känns allmänt slitet. Men det är stor ekonomisk skillnad på att genomföra en upprustning av luckor och slitna ytor mot att göra en total köksrenovering. Se över behovet och prata gärna med en snickare som kan avgöra om hela grundstommen bör bytas ut eller om det finns en billigare lösning.

  1. Våga inspireras

Läs reportage i tidningar, titta på vänners kök och prata med andra som relativt nyss gjort en köksrenovering. Självklart kan det vara lockande att komma igång snabbt så man får njuta av sitt nya kök men planera in tid för just inspiration. Det är inte sällan som nya idéer och funktionella lösningar hittas hos återförsäljare, på inredningsportaler och i tidningar. Bestäm er för att hitta inspiration i minst en vecka utan att bestämma er för något alls under denna period. Våga vara öppen för nya idéer på planeringsstadiet istället för att låsa er tidigt vid en viss lösning.

  1. Förvaring är A och O

Förvaring är en stark orsak till att kök renoveras. Se därför över praktiska lösningar och se till att allt utrymme används. Ett klassiskt exempel är att skåp kan gå upp ända till taket. Förr var skåpen ofta anpassade så att det skapades en halvmeter kvar till taket. Därmed utnyttjades inte alla förvaringsmöjligheter då det sällan ställs saker på dessa skåp. Att välja skåp ändå upp till taket innebär även att man slipper städa dessa ofta dammiga ytor.

När det kommer till förvaring är det även viktigt att se på olika lösningar i skåp och låder. Det gäller exempelvis hörnkaruseller, lådinsatser till skåp och krokar på insidan av skåpsdörrarna.

  1. Planera belysningen

En punkt som många glömmer bort är belysningen. Dagens belysning kanske räcker utifrån de arbetsytor som finns men om köket renoveras kanske nya arbetsytor skapas vilka även behöver belysning. Dessutom kan en renovering innebära att dagens belysning inte räcker beroende på hur nya skåp och lådor installeras. En smidig lösning är smala LED-slingor som i princips kan monteras var som helst. Därmed går det exempelvis att sätta in belysning i skåp som tänds så fort som skåpet öppnas. Detta i likhet med hur det fungerar i ett kylskåp.

  1. Planera ekonomin

Den punkt som kanske allra mest avgör hur stor köksrenovering som kan genomföras är budgeten. Hur mycket vill ni lägga på renoveringen och hur ska finansiering ske? Är det med lån eller kontanta medel?

Det går att göra en köksrenovering för 10 000 kr – eller flera hundratusen. Allt handlar om hur stor renovering som ska ske och vad man vill förändra. Dessutom gör det stor skillnad om du tänker genomföra hela renoveringen själv eller om snickare, elektriker och andra hantverkare behöver anlitas.

När du gör en budget så lägg alltid till en post som heter ”oväntat” vilket kan vara på ungefär 10% av den totala budgeten. Det är nämligen betydligt vanligare att oväntade utgifter tillkommer som därmed gör renoveringen dyrare än att man lyckats renovera billigare än förväntat.